Kart- och GISdagen den 8 december

Välkomna till Kart- och GISdagen!

Äntligen dags att träffas igen! Och det gör vi i år med ett riktigt ”GIS-och-blandat-program” hos Folk, mat & möten i Malmö.

Du kan förvänta dig en heldag med mingel, trevliga branschkollegor, fika och god lunch, aktivitet samt en mängd intressanta föredrag.

 

8.30-9.00 Mingel (med kaffe)


9.00-9.10 Välkommen


9.10-9.40 Resan till grunddata från relationshandlingar. Patrik Ström, Swedavia

Swedavias uppdrag är att äga, driva och utveckla flygplatser i Sverige. Med stora byggnadsverk och en stor mängd platsbestämda skötselobjekt är geodata och CAD-ritningar av stor vikt. Patrik Ström berättar i presentationen hur CAD-data hanteras, uppdateras och flödar till bolagets GIS-databas. Vi får också en inblick i framtida hantering av grunddata genom automatiska flöden och tankar kring inomhusdata.

9.40-10.00 Regional indikator för den gröna utvecklingen i Skånes tätorter? 3-30-300-metoden ur ett regionalt perspektiv. Daniel Nilsson, Region Skåne

Region Skåne har efter beslutet av Regionplan för Skåne startat ett antal projekt med syfte att stötta och styra den fysiska planeringen i planens riktning. Förutom detta ansvarar Region Skåne för uppföljning av det regionala utvecklingsarbetet och detta görs genom att följa hur ett antal valda indikatorer förändras över tid i Skåne. När det gäller tillgång till attraktiva boendemiljöer och hälsofrämjande stadsutveckling, i kombination med behovet av förtätning har de genom ett ”färskt” projekt tittat på 3-30-300-metoden för att se om denna (eller en variant därav), skulle kunna fungera som en sådan indikator.


10.00-10.30 Förmiddagsfika


10.30-11.00 Geodata som öppna och delade data. Vad, varför, hur? Jakob Kulas, Region Skåne

11.00 -11.25 Grunddata i verksamheten, eller ”hur får du grunddata att bli coolt?” Petronella Hauptmann, S-GROUP Solutions

Alla analyser och arbetsflöden som rör geodata förutsätter korrekta grunddata. Men inte sällan uppfattas grunddatahantering och kvalitetssäkring av data som en mindre viktig, eller rent av onödig uppgift. I föredraget kommer Petronella Hauptmann dela med sig av sina erfarenheter kring grunddata-arbete från såväl offentlig som privat sektor.

11.30 -12.00 3CIM – ett samverkansprojekt. Barzan Abdi, Malmö stadsbyggnadskontor

Projektet har tagit fram en informationsmodell, 3CIM, för stadsmodeller som kan ligga till grund för en digital tvilling. Slutrapporten är klar nu i december och material tillgängliggörs. Vilket material kommer att tillgängliggöras och hur kan ex kommuner använda detta? Kommer det någon fortsättning på projektet?


12.00-13.00 Lunch

13.00-13.30 Aktivitet och stipendieutdelning


13.30-14.00 ECM – Ecological corridor management med satellitbilder och AI. Mattias Andolfsson, E.ON Energidistribution

14.00-14.15 Nyheter från Lantmäteriet. Karin Neland, Lantmäteriet


14.15-14.45 Eftermiddagsfika


14.45-15.00 Länsstyrelsen berättar om sin nya Friluftslivsplan. Moa Vitestam, Länsstyrelsen Skåne

15.00-15.15 Nyheter från myndigheter

15.15-15.45 Drönare, BIM och GIS i projekt fyrspåret Arlöv-Lund. Manuel Carpintero, OHLA/NCC

Ett av södra Sveriges största infrastrukturprojekt, fyrspåret mellan Lund och Arlöv, närmar sig nu sitt slutskede. Under hela projektets gång har BIM, GIS och drönare spelat en avgörande roll. BIM-ansvarig för projektet kommer att visa hur arbetet har gått till och på vilket sätt geografiska data har förenklat och förbättrat processen för anläggningspersonalen.


15.45-16.00 Avslutning

 

Välkommen med din anmälan!

 

Hur tar du dig till lokalen?

 • Med kollektivtrafik: Tag Stadsbuss 5 eller 32 från Malmö C till Nobeltorget. Bussar går var femte minut (eller oftare) och tar ca 11-12 minuter.
 • Med bil: Parkering finns på Folk, Mat och Mötens innergård (begränsat antal platser) eller på gatorna runtomkring.

 

 • Plats/lokal: Folk, Mat och Möten i Malmö
 • Adress: Olof Palmes plats 1, Malmö
 • Datum: 2022-12-08 9.00 - 16.00
 • Pris medlem/ej medlem: 950/1250
 • Sista anmälningsdag: 2022-11-23
 •  
 • Anmälan är bindande.
  Om lunch och/eller fika ingår i arrangemanget anger du eventuella allergier eller behov av specialkost i meddelandefältet nedan.
  Om du inte vill att ditt namn förekommer i en deltagarlista kan du ange detta i meddelandefältet nedan.
  Genom att anmäla dig samtycker du dels till att SamGIS Skåne samlar in och lagrar din e-postadress, dels till att prenumerera på utskick från SamGIS Skåne i det fall du inte redan är prenumerant. Läs om hur SamGIS Skåne hanterar personuppgifter här.

Anmälan är stängd till det här evenemanget