Äntligen dags för årets Kart- och GISdag! Vi träffas den 10/12 i Stadshallen i Lund och dagens föredrag innehåller allt från viktiga uppdateringar från våra myndigheter, intressanta studier av konfliktområden och flyktingläger till framtidsspaningar med hjälp av laserscanning och AI. Vi njuter av god fika och en gemensam lunch på nyöppnade Taperian och såklart blir det även tid över för mingel och nätverkande med alla fantastiska branschkollegor. Dagen avslutas med en omröstning om vad vi ska kalla Kart- och GISdagen i framtiden, det vill ni inte missa!
PROGRAM
08:30-09:00 Registrering och kaffe
09:00-09:10 Välkomna
09:10-09:35 Hur tillgängliggör Lantmäteriet high value data (HVD) – Per-Olof Öryd, Lantmäteriet
Den 3/2 2025 öppnar Lantmäteriet slussarna för HVD. Per-Olof kommer att prata om hur Lantmäteriet tillgängliggör data fritt och vad som händer med deras avtal. Han kommer även att prata om ”elefanten i rummet”, det vill säga tjänsterna som inte längre finns tillgängliga.
09:35-10:00 Vad innebär öppna data för kommunerna – Johanna Fröjenlund-Runarson, SKR
Sveriges kommuner och regioner (SKR) arbetar aktivt med att främja öppna data genom samordning på relevant nivå samt att själva bli bättre på att publicera öppna data. De finansiella aspekterna på frågan är extra viktiga då det påverkar spelplanen för alla offentliga aktörer, särskilt gällande värdefulla datamängder. Johanna berättar om status på arbetet på SKR. Föredraget ger en även en bild av läget nationellt och internationellt.
10:00-10:45 Fika med diskussion
10:45-11:15 Kartering av klimatrisker i flyktingläger – Lovisa Rosenquist Ohlsson, Lunds universitet
Lovisa kommer att tala om hur hon med hjälp av GIS studerar klimatrisker i flyktingläger som är tänkta att vara temporära. Hon kommer att nämna klimatrisker som kan påverka områden redan associerade med extrema klimat (Mellanöstern) och hur dessa i sin tur kan påverka redan utsatta grupper av människor.
11:15-11:45 Hur kan konfliktområden studeras från rymden – Lina Eklund, Lunds universitet
Lina kommer att prata om hur vi med hjälp av satellitbilder kan samla in information om områden som kan vara svåra att resa till, t.ex. konfliktområden, och vad man faktiskt kan säga om sådana områden med hjälp av satellitdata. Lina kommer att visa bilder på aktuella områden och prata om vad det finns för typ av data tillgänglig, och vad det finns för begränsningar med sådana metoder.
11:45-12:00 Nätverk för samordning av myndighetsdata
Laddar din organisation ned data från olika myndigheter? Är ni också trötta på länkar som bryts, dataset som byter namn och tabeller som ändrar utseende? Skulle du eller någon av dina kollegor vara intresserad av att vara med och starta upp ett nätverk där vi kan stötta varandra och tipsa om förändringar som sker, dela tekniska lösningar för ajourhållning och kanske tillsammans påverka leverantörerna av data? Med hjälp av menti undersöker vi om det finns intresse för att bilda ett nytt nätverk, eller om det kanske redan finns ett befintligt nätverk där fler skulle kunna få vara med.
12:00-13:15 Lunch på Taperian
13:15-13:45 Nationell specifikation för digitala översiktsplaner – Karin Neland, Lantmäteriet
Alla översiktsplaner som påbörjas efter 31/12 2026 ska följa Boverkets nya föreskrifter om digitala översiktsplaner. För att stötta kommunerna i att uppfylla dessa krav, men också se till att nytta dras av de möjligheter som detta innebär, så tar Lantmäteriet och Boverket tillsammans fram en nationell specifikation för digitala översiktsplaner. Utöver detta tar Boverket fram ytterligare stöd för att hjälpa kommunerna med övergången till digitala och enhetliga översiktsplaner. I föredraget kommer fokus att vara på den nationella specifikationen; status i arbetet, vad vi vill uppnå och hur man kan engagera sig.
13:45-14:15 Digitalisera detaljplaner med hjälp av AI – Linn Nordlund, Aveki
Den största nyttan av digitala detaljplaner uppstår först när den stora massan av planer är digitala. Med hjälp av maskininlärning kan arbetet med att digitalisera befintliga planer effektiviseras och genomföras till högre kvalitet. Linn pratar om fördelarna med att ha ett digitalt planmaterial och hur vägen dit kan underlättas, men också juridiska utmaningar för att nyttan ska realiseras fullt ut.
14:15-14:45 Se framtiden med laserscanning och VR – Paul Stewart, Artur Rakowski och Erika Holst, Malmö stad
I Malmö stad har Stadsbyggnadskontoret och Fastighets- och gatukontoret samarbetat för att utveckla nya sätt att kommunicera stadens utveckling och förändring med malmöbon. Med hjälp av punktmolnsdata som visar hur omgivningen ser ut idag och en modell av den planerade förändringen kan man visualisera den framtida utformningen som alla kan ta del av och förstå. Slutprodukten blir en film eller virtuell miljö som man med hjälp av VR-glasögon kan promenera i.
14:45-15:15 Fika med möjlighet att titta på laserscanning i VR
15:15-15:45 Tillämpning av generativ AI tillsammans med öppna data i samhällsbyggnadsplanering – Britta Duve Hansen, Helsingborgs stad
Hur kan generativ AI och öppna data revolutionera din arbetsdag? I det här föredraget visar Britta exempel om hur denna kraftfulla teknik kan användas för att förenkla och effektivisera vardagen inom ditt arbete men även privat. Upptäck praktiska tillämpningar förbättrad mötestranskribering, intelligent informationsinsamling samt smidig produktion av analyser, API-anrop och enklare kartor. Inspireras och ta del av verktygen som kan göra AI till din nya vardagshjälte!
15:45-16:00 Sammanfattning av dagen samt omröstning om vad dagen ska heta i framtiden!