Dashboardutbildning för våra medlemmar

En dashboard, även kallad informationspanel, är en visuell sammanställning av viktiga nyckeltal för en viss målgrupp. Syftet är ofta att målgruppen snabbt ska kunna ta till sig en lägesbild, men det kan även handla om mer utforskande, där användaren kan filtrera geografisk, temporalt eller baserat på attribut i underliggande datamängder.

Du som är anställd i någon av våra medlemsorganisationer får nu möjlighet att gå en kostnadsfri kurs för att lära dig mer om metodiken.

Det finns många olika verktyg för att bygga dashboards: Excel, Microsoft Power BI, Qlik osv. Under kursen kommer vi att använda ArcGIS Dashboard. Även om din organisation inte använder just det verktyget ska du inte dra dig för att anmäla dig. Syftet med kursen är att deltagarna ska förstå processen att gå från en datamängd till en färdig dashboard, något som du har nytta av oavsett vilka verktyg din organisation använder.

Utbildningen hålls via Teams och Madelene Sonesson från Esri kommer att leda det hela. Teamslänk kommer att skickas ut till alla anmälda den 15 mars.

Förberedelser

Om din organisation redan använder ArcGIS Online eller ArcGIS Enterprise med Portal 10.8.1 eller senare behöver du få tillgång till en licens av typen ”Creator”. Kontrollera gärna med din administratör också så att du har rätt att ladda upp data till portalen samt skapa appar.

Om du inte redan har tillgång till ArcGIS kan du starta en gratis provperiod. Tänk på att den aktiveras direkt och gäller i 21 dagar, så vänta gärna att starta din provperiod till i nära anslutning av utbildningen. Använd denna länk för en gratis provperiod: https://www.esri.se/sv-se/arcgis/products/arcgis-online/trial

Räkna med att det tar ca 30 min att aktivera kontot och göra grundläggande inställningar innan du kan komma igång, så gör det en dag innan utbildningen. Upp till två personer kan dela på samma provperiod, så bjud gärna in en kollega också.

Titta gärna igenom några olika dashbords som olika organisationer har tagit fram, här finns några exempel:

 

 • Plats/lokal: Teams
 • Adress:
 • Datum: 2022-03-16 9.00 - 12.00
 • Pris medlem/ej medlem: Gratis/utbildningen är enbart för SamGIS Skånes medlemmar
 • Sista anmälningsdag: 2022-03-14
 •  
 • Anmälan är bindande.
  Om lunch och/eller fika ingår i arrangemanget anger du eventuella allergier eller behov av specialkost i meddelandefältet nedan.
  Om du inte vill att ditt namn förekommer i en deltagarlista kan du ange detta i meddelandefältet nedan.
  Genom att anmäla dig samtycker du dels till att SamGIS Skåne samlar in och lagrar din e-postadress, dels till att prenumerera på utskick från SamGIS Skåne i det fall du inte redan är prenumerant. Läs om hur SamGIS Skåne hanterar personuppgifter här.

Anmälan är stängd till det här evenemanget